Soms bidden we het ‘Onze Vader’ wat onnadenkend. De spreker hielp ons afgelopen zondag nadenken.
By the rivers of Babylon
Bijna was mijn tante afgelopen zondag in het gangpad gaan dansen. Boney M … ja, dat was wel haar meest favoriete popgroep uit haar – sinds láng vervlogen – kinderjaren. Met dit lied begon dus de preek. Ik twijfelde even of ik toch niet liever een preek in de gereformeerde gemeente wilde horen. Maar vooruit, mijn tante vond het “te gek”.
Psalm 137
Wat tante niet wist, was dat Boney M destijds de laatste regels van psalm 137 uit het liedje had weggelaten. Dit verklapte de spreker. In de Statenvertaling eindigt de psalm met de zin: “Welgelukzalig zal hij zijn, die uw kinderkens grijpen, en aan de steenrots verpletteren zal”. Zo kan een menselijke psalmist zich blijkbaar wel eens voelen. “Deze woorden staan wel in Gods Woord, maar het zijn daarmee nog niet Góds woorden”, lichtte mijn opa later toe.
Koninkrijk
Intussen ging de preek over de komst van het Koninkrijk van God. Is dat al gekomen toen Jezus stierf en weer opstond uit de dood? Of komt dat pas als Hij weer terugkeert? Als voorbeeld van de eerste gedachte noemde de spreker de ‘Kingdom Now’-theologie waarin al het mooie van het Koninkrijk nú al beschikbaar zou zijn voor Gods kinderen. De tweede gedachte – dat het allemaal nog moet komen – noemde de spreker de ‘streep-theologie’. Aanhangers daarvan menen dat er na Jezus’ aardse leven (en de eerste apostelen) geen wonderen meer te verwachten zijn.
D-day en V-day
De spreker verkondigde dat het allebei gedeeltelijk waar is. Jezus’ levenswerk heeft zéker het Koninkrijk van God naar deze wereld gebracht. Maar het is nog niet volledig. De ultieme vervulling van alle beloften komt bij Jezus’ wederkomst. Je kunt dit vergelijken met de geallieerde overwinning op Hitler-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. De landing van de geallieerde troepen in Normandië wordt D-day (‘decision-day’) genoemd en het einde van die oorlog, bijna een jaar later, V-day (‘victory-day’).
Oordeel
Als het Koninkrijk van God in al zijn volheid komt, vindt ook het eindoordeel plaats. Een verschrikkelijke dag voor ieder die niet bij God hoort. Daarom wees de spreker erop dat wanneer wij het ‘Onze Vader’ bidden, het goed is ook hieraan te denken. De bede ‘Uw Koninkrijk kome’ houdt namelijk ook in dat God afrekent met al het kwaad van deze wereld. Voor Gods kinderen is dit een moment waarop in de Bijbel, soms zelfs reikhalzend, wordt gewacht. Ja, er zit een element van troost in. De oordelen van God zijn immers volstrekt, absoluut rechtvaardig.
Blessings,
Kortjakje