Het schijnt dat velen er blij mee zijn: Kortjakje is teruggekeerd van haar kerstvakantie. Over haar ontmoeting met de kerstvrouw (m/v) zwijgt zij in alle talen, maar wat kan dat ons schelen? Ze heeft weer een blog afgeleverd over de preek van afgelopen zondag, en dáár is zij voor besteld.
Klaagprofeet
Ken je Jeremia? Ik vind hem een echte klaagprofeet, al schrijft hij het dan dichterlijk op. Hoofdstukken lang houdt hij zijn klacht vol. Het boek heet niet voor niets Klaagliederen! Maar midden in dat Bijbelboekje fleurt hij opeens even op. En dat gedeelte lazen we afgelopen zondag: Klaagliederen 3:21-26. In de Bijbel in Gewone Taal staat er boven ‘De dichter blijft vertrouwen’. Ik vind in dit geval die vertaling zo aardig, dat ik het gedeelte even helemaal weergeef:
21Maar ik blijf vertrouwen, omdat ik weet:
22De Heer is goed voor zijn volk, we leven nog!
Zijn liefde blijft altijd bestaan.
23Zijn trouw is groot.
Hij zorgt voor ons, elke dag weer.
24De Heer is alles wat ik nodig heb, op hem vertrouw ik.
25De Heer is goed voor mensen die hem blijven zoeken.
26Het is goed om stil te wachten op de Heer,
want hij zal mensen altijd bevrijden.
Loerende beer
Dit korte gedeelte klinkt niet bepaald als klagen. En dat terwijl Jeremia kort hiervoor nog God als een loerende beer afschildert. “Was dit echt zoals God was, of zag Jeremia het niet goed?”, vroeg de spreker ons. Eerlijk gezegd wist ik hier even geen antwoord op. Wat ik wel weet is dat het met het joodse volk op dat moment nou niet bepaald jofel ging. Ze hadden nogal te lijden van allerlei vijanden. En Jeremia zelf kreeg ook nog van zijn eigen volksgenoten op z’n kop.
Om ons heen kijken / Naar jezelf kijken
Soms worden we somber of negatief als we naar onze omstandigheden kijken. Maar, zo werden we in de preek opgeroepen, het is ook goed om eens in de achteruitkijkspiegel te kijken. Hoe ging het eigenlijk echt, tot nu toe? De spreker noemde dat zij en haar gezin al 20 jaar in de zending werken, afhankelijk van giften en donaties. Daar kon zij soms bezorgd over zijn. Maar – tegelijk – dit gaat al 20 jaar goed!
Ommekeer
Zo zie je (ook) bij Jeremia een ommekeer in die verzen 21 t/m 26. In de meeste vertalingen begint dit met het woordje ‘toch’. (In de BGT met ‘maar’.) Jeremia laat zijn denken bewust beïnvloeden door daar wat er al gebeurd is, door wat hij al van God ervaren heeft. Hierdoor verwacht hij alles van de Heer. God is wonderbaarlijk goed voor de mensen die op Hem hopen. Als je je dit bewust bent, kun je ‘met hoop vooruitkijken door terug te kijken’, zoals de titel van de preek luidde.
Nou, dat lijkt mij een aardige gedachte voor het nieuwe jaar dat voor ons ligt: 2025. ‘Zijn trouw is groot. Hij zorgt voor ons, elke dag weer’ (vs.23 BGT).
Blessings,
Kortjakje