In de zomer van 2016 kocht de moeder van Kortjakje de toen nét uitgekomen ‘Groene Bijbel’. Kortjakje heeft natuurlijk haar eigen exemplaar (‘vol zilverwerk’). Maar soms leest ze stiekem ook in die mooie ‘Groene Bijbel’, een uitgave van het NBG. Afgelopen zondag hoorde Kortjakje (eindelijk?) een preek die daar hélemaal bij hoorde.
Prijs de HEER
Zondag 14 februari ging de preek in de Christengemeente over Psalm 104. Dit is geen korte psalm, maar hij werd heel mooi voorgelezen. De psalm begint met de woorden ‘Prijs de HEER, mijn ziel. HEER, mijn God, hoe groot bent u.’ In allerlei toonaarden wordt vervolgens de schepping bezongen. Wie dat allemaal gemaakt heeft, moet wel héél GROOT zijn. Wij christenen zingen daar graag over. Maar je kunt natuurlijk wel fijn zingen enzo, maar… Ja, MAAR. Want als we de schepping zo mooi vinden – en God daarom prijzen – is het toch wel heel raar als we die schepping gaan lopen te vernielen. En dat is de laatste eeuwen wel een beetje (veel) gebeurd.
Honeyland
Een prachtig voorbeeld in de preek was het verhaal over de documentaire-film Honeyland. Hierin verzamelt en verhandelt een Macedonische vrouw, Hatidze Muratova, honing van wilde bijen. Telkens als zij een honingraat leeg haalt, plaatst zij de helft terug. Zo kunnen de bijen overleven en hun nuttige werk voortzetten. Maar dan krijgt Hatidze nieuwe buren. Die nemen het minder nauw. Zij gaan ook honing verzamelen, maar nemen alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Het gevolg is ruzie met de bijen, tussen de bijen onderling, en tussen de nieuwe buren en Hatidze. En: schaarste! Het zorgvuldig bewaarde evenwicht tussen mens, dier en natuur ging te gronde.
De les hieruit voor jou, voor vandaag, is niet zo heel moeilijk te trekken, toch?
Aan het eind gaf de spreker nog een mooi advies. Over een maand zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Kijk eens in de verkiezingsprogramma’s en laat je keuze mede bepalen door de eerbied voor de schepping. Want dat is gewoon één van de klassiek-christelijke thema’s!
Tot slot nog twee tips:
- Groene Bijbel
In deze uitgave zijn, naast de gewone bijbeltekst, verdiepende artikelen te vinden over Bijbel, geloof en duurzaamheid. Portretten laten zien hoe de Bijbel ‘groen’ doorvertaald wordt naar het dagelijks leven van bekende christenen. (In de voorpublicatie staat een interview met Bettelies Westerbeek, missionair werker. Andere schrijvers zijn onder meer: Martine Vonk, Erik Borgman en N.T. Wright.)
- ‘Laudato si’
In 2015 leverde de paus een encycliek af onder deze titel. (Ik vind die Roomsen soms wat raar en het woord encycliek begrijp ik niet, maar mijn opa weet er meer over.) ‘Laudato si’ betekent ‘Wees geprezen’. Zou dat terugslaan op die Psalm 104? Hoe dan ook, in dit so called gezaghebbende document staat een hoofdstuk over ‘Ecologische opvoeding en spiritualiteit’. Dat is wat de wereld nodig heeft, denk ik.
Blessings,
Kortjakje