Gelukkig zijn -wat is dat eigenlijk? Gelukkig worden -hoe doe je dat? En hoeveel invloed heb ik daar zelf op? Kortjakje heeft weer wat te overpeinzen deze week.
Veel geluk
Afgelopen zondag begon de preek met het lezen van Matteüs 28:19-20. Dit wordt wel ‘de grote opdracht’ genoemd. De machtige Heer Jezus belooft hier altijd bij zijn leerlingen te blijven. En Hij geeft de instructie om mensen uit alle volken leerlingen van Hem te maken door hen te dopen en te leren zijn woorden in praktijk te brengen.
Er waren afgelopen zondag al sowieso vier jonge mensen die dit wel wilden! Zij lieten zich dopen, en uit wat zij hierover vertelden bleek wel dat zij Jezus willen volgen. Mooi was dat! En de spreker wenste hen veel geluk. Dit laatste was het thema van de preek en daarom lazen we een negental door Jezus uitgesproken gelukwensen (op basis van oudere vertalingen ook wel zaligsprekingen genoemd).
De kunst van het ongelukkig zijn
Ik kan er echt niks aan doen, hoor. Maar zodra ik hoorde dat het over geluk zou gaan, moest ik denken aan het boek dat mijn opa een keer aan het lezen was: ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ was de titel. Geschreven door een nogal Belgische psychiater, die ook in Nederland grote bekendheid kreeg. Dirk de Wachter is zijn naam, en zijn dochter noemde hem de verdrietdokter (dat heb ik onthouden, want denk erom: dochters hebben meestal weinig woorden nodig om hun ouders raak te typeren). Volgens opa vindt die mijnheer De Wachter dat mensen beter niet kunnen streven naar geluk. We kunnen ons beter richten op zin, op het van betekenis zijn. En misschien sluit dit ook wel aan bij wat we in de preek te horen kregen. Want wie richt zich er nu op om te treuren, of om vervolgd te worden, of te worden uitgescholden, of van allerlei kwaad te worden beticht? Dit zijn toch dingen die je eerder kunnen overkómen dan dat je er actief naar op zoek bent?
Gods instemming
Wanneer Jezus in Matteüs 5:1-12 mensen gelukkig prijst, gaat het om iets anders dan een prettig gevoel omdat het je voor de wind gaat. Het gaat om ‘eeuwige zaligheid’, zoals mijn tante dit graag uitdrukt. Maar misschien ook wel om méér dan dat. Het heeft ook te maken met een diepe overtuiging dat je op de weg bent die je moet gaan. Dat je op Góds weg gaat. Jezus wil dat wij mensen worden ‘met een instelling die Gods instemming heeft’ (dat vond ik mooi gezegd, in de preek). Dat heeft niets te maken met een ‘ikkerig’ streven naar je persoonlijke geluk. Dát tot je levensdoel te maken is een vergissing, zei Dirk de Wachter. En al is hij dan ook – voor zover mij bekend – geen christen, daarin heeft hij wel gelijk. “Zo zie je maar”, zei opa tegen me: “ook wie niet gelovig is, kan van God een stukje openbaring krijgen”.
Glimlach
De spreker hield ons voor dat gelukkig (of: welgelukzalig) zijn, vooral ligt in Gods zegen en Gods glimlach over je leven. Die zijn veel belangrijker dan wat ook. De wens ‘veel geluk’ zoals deze tot de dopelingen werd gericht, geldt voor:
- Wie nederig van hart is
- De treurenden
- De zachtmoedigen
- Wie hunkeren naar gerechtigheid
- De barmhartigen
- Wie zuiver van hart is
- De vredestichters
- Wie vanwege de gerechtigheid wordt vervolgd
- Wie omwille van het getuigenis van Jezus wordt uitgescholden
Als je je Bijbel leest, kom je deze eigenschappen ook vaak tegen bij God de Vader en Jezus de Zoon. Let er maar eens op!
Blessings,
Kortjakje