Seks in de kerk

Is Kortjakje origineel? Als redactie twijfelen we daar wel eens aan. Vandaag bijvoorbeeld. De titel boven haar blog klinkt natuurlijk leuk, maar ze heeft ‘m gewoon gejat. Of – om het wat netter te zeggen: – overgenomen van iemand anders. Er is namelijk een boek met de titel ‘Seks in de kerk’ (geschreven door Willem J. Ouweneel).

Toch is het wel waar: afgelopen zondag ging het over seks, … in de kerk!

Seks …

Ik had me al helemaal voorbereid op een christelijke uitleg over bloemetjes en bijtjes, maar dat viel toch een klein beetje tegen. De preek ging zondag weinig over de biologische aspecten van de voortplanting. Maar ja, díe krijg ik op school natuurlijk al wel. Nee, lieve lezers, de preek ging zondag over het belang van een goede ‘inbedding’ (of: ‘in-bed-ding’) van seksualiteit binnen de relatie tussen man en vrouw.

… zoals God het bedoeld heeft

De spreker nodigde ons uit met hem na te denken over een interessante tekst uit Genesis 2. Na de bijzondere schepping van de vrouw lees je daar eerst de ronduit enthousiaste reactie van Adam. En dan volgt vers 24: ‘Daarom maakt een man zich los van zijn vader en moeder en hecht hij zich aan zijn vrouw, en zij zullen één lichaam zijn.’ Dit zijn drie stappen:

  1. Het loslaten van alle andere relaties (als je getrouwd bent niet 3 x per dag je moeder bellen, denk ik daar dan bij)
  2. Je man/vrouw ‘aanhangen’ of ‘aankleven’ (heel close)
  3. Eenwording (waaronder ook de fysieke eenwording, zeg maar: de seks)

Bij het tweede punt haalde de spreker nog Wilkin van de Kamp aan (die een boek schreef met de titel ‘Seks … zoals God het bedoeld heeft’). Die schrijft dat het eigenlijk een vreemde vertoning is om in de kerk te trouwen terwijl je als stel al samenwoont. Dat is een beetje ‘het paard achter de wagen spannen’, om een uitdrukking te gebruiken die mijn opa graag hanteert. Ongehuwd samenwonen is voor christenen daarom geen optie, aldus de met instemming door de spreker geciteerde Wilkin.

Bescherming

Seks hebben is best een bijzonder iets. Dat wil je toch alleen met degene die ook bereid is jou levenslange trouw te beloven? Daarom heeft het de bescherming, de beschutting, van het huwelijk nodig. Bij relatievorming staat als het goed is het fysieke niet voorop. Het gaat om het groeien in ‘wezenseenheid’. Als christen is het daarom superbelangrijk om met je (toekomstige) partner te kunnen (leren) bidden. Om samen de Bijbel te lezen en het daarover met elkaar te hebben.

Vragen

Dit is echt zo’n preek waar je zelf nog eens naar zou moeten luisteren. Zéker als je verkering hebt. Ik moet nogal wat overslaan, en noem alleen de slotvragen uit de preek nog:

– mag God mijn leven vormgeven?

– mag de heilige Geest tot mij spreken op dit gebied?

– wil ik Gods wil onderzoeken en gehoorzamen?

– hoe ziet God mijn huidige situatie en wat moet mijn volgende stap zijn?

Blessings,
Kortjakje