Sjema

Over hoe de aloude Statenvertaling een hedendaagse televisiedominee te hulp komt.

Bobby

Mijn tante is nog steeds een beetje idolaat van Bobby Schuller. (Misschien weet ze het niet, maar hij ís al getrouwd). En ik wil haar natuurlijk niet steeds teleur stellen, dus ik keek afgelopen zondag weer eens naar Hour of Power (HoP).

Serieuze serie

Er is een heel serieuze prekenserie gaande bij HoP, met het overkoepelende thema ‘Neem je kruis op’. Deze gaat over dingen die Jezus ons vraagt te doen en die erg zwaar zijn en vaak grote persoonlijke offers kosten. Een beetje eng om naar te kijken. Voor je het weet, voel je je aangesproken!

Sjema

Dit keer ging de preek over vrijgevigheid. Dit komt vooral voort uit dankbaarheid. En daar is – als je aan Gods liefde voor jou denkt, en aan wat Jezus voor jou deed – alle reden toe! Wanneer je een dankbaar christen bent, dan wíl je Hem liefhebben (wederliefde). Dit bracht de preek bij een tekst uit het Oude Testament, die in het Jodendom bekend is als het ‘Sjema’, een dagelijks gebed van elke gelovige Jood. (De spreker kon het práchtig zingen, maar daarover misschien nog ’s een andere keer.) Je vindt het in Deuteronomium 6:4-5. In de NBV lees je daar: ‘Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! Heb daarom de HEER, uw God, lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten.’  Bij het laatste woordje ‘krachten’ (Engels: strength) bleef de spreker wat langer stil staan. Het Hebreeuwse woordje dat hier staat, kun je namelijk op verschillende manieren vertalen. Het betekent volgens de spreker zoiets als ‘heel erg’ (Engels: very). De rabbi’s vertalen het ook als ‘vermeerdering’ (Engels: increase). Ik vond dat de spreker hier wel erg veel gewicht aan gaf.

Vermogen

Ik sprak later mijn opa hierover, en die denkt er het zijne van. Maar hij gaf me wel een mooie gedachte mee: in de oude Statenvertaling wordt het woordje ‘vermogen’ gebruikt. Dit is een mooi dubbelzinnig woord. Mijn opa moest vooral aan paardenkracht (PK’s) denken, maar tegelijk ook aan al het geld dat je misschien op de bank hebt staan. En als je er te veel van hebt, moet je daar vermogensbelasting over betalen.

En op die manier, sluit het precies aan bij wat de preek volgens mij wilde leren. Namelijk dat wij God liefhebben met hart en ziel, en met ons héle vermogen! Met alles wat ik ben en heb. Ja toch?!

Blessings,
Kortjakje