Vrij zijn en blijven

Als Kortjakje het goed begrepen heeft, is leven in vrijheid – ook voor een christen – geen automatisme. Maar het bestaat!

Vrijgemaakt om vrij te zijn

De preek begon afgelopen zondag met Galaten 5:1. De spreker zei dat je dit kunt zien als een samenvatting van de hele Galatenbrief. In de NBG’51-vertaling staat hier: ‘Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt. Houdt dus stand en laat u niet weder een slavenjuk opleggen.’ De vrijheid waarover het hier gaat is vrijheid van wetticisme. Vrij van het moeten voldoen aan een bepaalde standaard om te worden ‘goedgekeurd’ door de god die jij je in gedachten hebt gevormd.

Het eerste deel van Galaten 5 gaat over twee gevaren die de vrijheid die God ons heeft geschonken, bedreigen:

  1. Je kunt je vrijheid verliezen (vs.1-12) door terug te vallen op allerlei regeltjes en normen waarmee je denkt je te moeten bewijzen.
  2. Je kunt je vrijheid misbruiken (vs.13-15) door zelfgerichte gemakzucht of losbandigheid.

Dubbele functie van het evangelie

Om ons te vrijwaren van deze twee gevaren, heeft het evangelie een dubbele functie. Het wijst ons de weg naar:

  1. Een leven vrij van schuld (omdat God ons in zijn liefde aanvaard heeft);
  2. Een heilig leven (omdat de God, die ons aanvaard heeft, volkomen heilig is. Dit nieuwe, heilige leven wordt gekenmerkt door de vrucht van de Geest die in ons leven groeit. Die vrucht bestaat uit negen ‘partjes’, die Paulus opsomt in Galaten 5:22-23a. Het draait om liefde. Dat is de kern.

Hoe kan dat?

“Hoe kan dit zijn beslag krijgen?”, vroeg de spreker. (Dat die vrucht van de Geest in mij groeit. En ik niet terugval in wetticisme of bandeloosheid.) Voor het antwoord keken we allereerst naar vers 24: ‘Want wie Christus Jezus toebehoren, hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd’. Vergeet niet dat je aan Jezus Christus toebehoort. Dat geeft al een basale blijheid, ongeacht de omstandigheden. Het maakt je ook zachtmoedig, want je beseft dat Hij je heeft aanvaard als zijn geliefde kind. Je bent niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen en hoeft hen niet omlaag te halen om zelf ‘omhoog’ te komen. Daarnaast is het goed je te herinneren dat bij je bekering/wedergeboorte je aardse natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis is geslagen.

Tot slot: God heeft ons een Helper gegeven (vs.25). Door de heilige Geest kunnen we  het goede spoor houden, Hem volgen waar Hij leidt.

Oooo, wat verlang ik hiernaar. Voor mezelf, voor onze gemeente, voor iedereen in deze wereld!

Blessings,
Kortjakje